Is het “Kortrijk Vlaandert” of “Kortrijk Vaandelt”?

Is het “Kortrijk Vlaandert” of “Kortrijk Vaandelt”?

Op dit moment zien we een verandering, mede door de crisis, de globalisering en de religieuze twisten. In West-Europa verschuiven de democratische gedachten opnieuw naar rechts. Het neoliberale karakter van de kunst heeft daar voorlopig weinig problemen mee. Net doordat het product dat kunst heet geen belang hecht aan politieke verschuivingen. Maar wat als de rechtse regeringen het culturele apparaat willen gebruiken om hun ideologie te verkondingen? Zullen deze kunstenaars dan nog steeds werk maken in functie van de subsidies?

Mijn antwoord hierop is helaas volmondig: ‘Ja!’ Het zullen dezelfde kunstenaars en dezelfde ambtenaren zijn die de scène gaan bevolken.

Op 4 juli start in Kortrijk de tentoonstelling ‘Kortrijk Vlaandert’. Koude rillingen maakten zich meester van me, bij het horen van de titel.

Ik stel me vragen bij de ideologie van vzw Kortrijk Vlaandert. Bij het bekijken van de sponsors zag ik ‘Marnixring’ staan. Serviceclub. Een vereniging die de belangen van de Nederlandse taal verdedigt en deel uitmaakt van het Vlaamse Beweging. Zeg maar het TAK voor bejaarden. Tevens hoofdsponsor van het Vlaams Zangfeest. Niet Stad Kortrijk organiseert deze tentoonstelling, maar wel een obscure VZW, waarvan enkele leden lid zijn van de serviceclub.

Op de website zie ik niets anders dan de typische separatistische manier van werken van extreem rechts: het integreren van hedendaagse kunst in hun ideologie om ze uiteindelijk uit te schakelen, monddood te maken: ‘eliminate the enemy’. Hoe legitiem hun werkwijze ook mag zijn, ik ervaar enkel een manipulatieve vorm van ‘de macht’. Het spelletje waar altijd een ‘maar’ aan vast hangt, het weinig transparante: ‘Je mag wel deelnemen, maar wij bepalen de spelregels en ons doel is het belangrijkste’. Verdeel en heers, dat klinkt zeer democratisch. Zo komen we weer bij de ideologie van rechts: het doel heiligt de middelen. Een hypocriet spel waar alles en iedereen gebruikt en ingezet kan worden om het hoogste doel te bereiken: de rechtse separatistische ideologie. Dit gedrag wordt gestuurd door wraak. De Vlaamse Beweging is nog steeds niet over de nederlaag van hun collaborerende vaders of grootvaders heen.

Waarom staat er geen duidelijke visie over de tentoonstelling op de website? Wat is de relatie van de gekozen kunstenaars met de inhoud en de titel van de tentoonstelling?

Stad Kortrijk investeert € 60.000 in de tentoonstelling ‘Kortrijk Vlaandert’. Dit doen ze niet uit liefde voor de kunst, nee, ze verfoeien de hedendaagse kunst. Het hoge bedrag heeft enkel tot doel het Vlaamse karakter van de stad Kortrijk te bevestigen. Kunst is hier louter een middel dat Stad Kortrijk, via de obscure vzw ‘Kortrijk Vlaandert’, gebruikt om zichzelf en zijn ideologie te verkondingen.

Jammer dat het gros van de kunstenaars zich daar geen zorgen over maakt, dat het reactionaire karakter van Courbet en Duchamp niet meer bestaat in de kunst.

Het is beangstigend dat ze op deze manier hun gedachtegoed naar buiten brengen. De iconoclastische beelden van Bart De Wever die met zijn bende de triomftocht naar het stadhuis in Antwerpen maakt, komen terug op mijn netvlies.

Peter Puype, 22 juni ’13.

7 gedachten over “Is het “Kortrijk Vlaandert” of “Kortrijk Vaandelt”?

 1. CERNY Mirek

  Ben het volkomen eens met de inhoud van je tekst. Ook ik ervaar de trend in mijn omgeving. Zo vernam ik recent dat de Schepen van Cultuur van mijn gemeente aan het Cultureel Centrum Westrand (waar ik bestuurslid ben) de opdracht gaf de leeuwenvlag altijd uit te hangen, wat tot nu toe enkel het geval was bij feestelijke aangelegenheden, en zo zijn er nog voorbeelden!
  Ik deel dus je bezorgdheid.
  Mirek Cerny-journalist

  1. Guillaume Bijl

   Steeds moet ik denken aan de Cartoon van Kamagurka (de Kartoonist) uit de jaren 80. ” Vlaanderen, had men het hem niet gezegd, dan had hij het niet geweten.” (ik denk dat de figuur op Vlaanderen stond.
   Guillaume Bijl

 2. Jan dheedene

  Beste Peter,
  Ik vrees dat een kritische stellingname niet uit de hoek van de beeldende kunst zal komen, helaas! Om Zappa te citeren: we’re only in it for the money. Hoe dan ook, indien er een alsnog een tegenreactie komt, count me in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s